niedziela, 26 stycznia 2014

Carrot cake - czyli ciasto marchewkowe według Jacka

Nie czuję się zbyt dobrze w temacie wymyślnych wypieków. A jeśli już znajdę jakiś ciekawy przepis – upraszczam go, wyciągając z niego maksimum smaku przy minimum dodatków. Tak jak w tym przypadku. W znalezionym przeze mnie przepisie na ciasto marchewkowe było kilka dodatkowych przypraw i krem, który zdominowałby smak wypieku. A gdzie ta tytułowa marchewka? W mojej wersji przepisu znajduje się ona na pierwszym planie. Ciasto jest idealnie słodkie a smak marchewki wyczuwalny.


Składniki:
- 1 szkl. mąki
- ¾ szkl. cukru
- 150 g masła
- 4 szkl. startej marchewki
- 3 jajka
- ½ szkl. orzechów włoskich
- biała czekolada
- śmietanka 30%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody

Do miski wsypujemy cukier i wbijamy jajka. W garnku roztapiamy masło, a kiedy już jest całkowicie roztopione studzimy je przez chwilę i wlewamy do miski z cukrem i jajkami. Ubijamy wszystko mikserem na gładką masę. Do tej samej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy drobno startą marchewkę i drobno posiekane orzechy (zostawiamy trochę do posypania ciasta). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy do formy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Pieczemy przez ok. 30 min. Najlepiej sprawdzić suchą wykałaczką czy jest już upieczone.
W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i dolewamy dwie łyżki śmietanki. Polewę wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz