czwartek, 23 stycznia 2014

Kremowa cebulowa z grzankami

Czyli jednak zima... Na rozgrzewkę po spacerze polecam tę cebulową zupę. Nie powinna sprawić trudności i pochłonąć zbyt dużo czasu. A jeśli to nie wystarczy gorąca herbata z imbirem i koc. Zupa wygląda tak:


- 1 l bulionu warzywnego
- 4 duże cebule
- 1 gotowana marchewka
- 100 ml śmietany 18%
- 3 serki topione w trójkącikach
- 2 łyżki masła
- oregano
- sól i pieprz
- chlebek na grzanki
 

Cebulę kroimy na drobne kawałki, na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę na patelnię i smażymy na złoty kolor. Przesypujemy cebulę do blendera, dodajemy ugotowaną marchewkę i miksujemy na jednolitą masę. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejszamy ogień i wlewamy do niego masę cebulową. W szklance ucieramy serki topione wraz ze śmietaną. Dolewamy troszkę bulionu i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do naszej zupy energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy wszystko szczyptą oregano, solą i pieprzem wg uznania.
Kroimy kromki chleba w kosteczkę, na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kawałki chleba i podsmażamy je tak, aby były chrupkie i złociste. Na koniec posypujemy nimi zupę.
A ja tymczasem odliczam dni do małej wycieczki do miejsca, gdzie jest troszkę cieplej. Już niedługo na moim blogu pojawi się kilka recenzji i mam nadzieję inspiracji. Do napisania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz