niedziela, 23 lutego 2014

Czarny makaron z krewetkami i czosnkiem

Nie przepadam za owocami morza, ale z czystej ciekawości kupiłem czarny makaron barwiony sepią, który najlepiej smakuje w połączeniu właśnie z nimi. Wybrałem krewetki, które są stosunkowo tanie i łatwo dostępne w Polsce. 

 
 Składniki na dwie porcje:
- 200 g czarnego makaronu
- 200 g całych krewetek
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- suszone chili w płatkach
- sól, pieprz

Krewetki myjemy i pozbywamy głów i pancerzy (można użyć też mrożonych krewetek). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy drobno posiekany czosnek i chili. Smażymy go przez około minutę. Należy uważać, żeby nie zbrązowiał. Wlewamy oliwę i wrzucamy krewetki. Smażymy je na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy.

3 komentarze:

  1. zrobie dzis takie! wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie mozna kupić czarny makaron ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przywiozłem swój z Włoch, ale przypuszczam, że można dostać go w dobrych Polskich marketach.

      Usuń