poniedziałek, 3 lutego 2014

Panierowane marchewki

Szukacie przekąsek, które uprzyjemniłyby wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi? A może po prostu tak jak ja chcecie rzucić coś na ząb? Jeśli tak, to dobrze trafiliście! Szukając alternatywy dla obowiązków, zawsze uciekam do kuchni i oto, co dzisiaj powstało:


Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 jajka
- bułka tarta
- czosnek granulowany
- sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy taką ilość oleju, aby przykryła nasze marchewki. Na głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajka, na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Marchew kroimy w słupki o długości 57 cm. Każdy słupek moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Marchewki wrzucamy na rozgrzany olej na kilka minut. Zarumienione przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, w celu odtłuszczenia. Marchewki posypujemy granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Tak przyrządzone marchewki najlepiej podawać z ostrymi dipami.

To jaki film na dzisiaj? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz