wtorek, 4 lutego 2014

Tagliatelle z sosem szpinakowym

Co prawda przepisów na makaron ze szpinakiem powstało już mnóstwo, ale jako że blog służy mi do gromadzenia moich sprawdzonych dań, postanowiłem podzielić się z wami moim własnym przepisem. Ja użyłem pełnoziarnistego makaronu tagliatelle. Wy możecie użyć takiego, który wam najbardziej odpowiada.


Składniki na dwie porcje:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
- 4 kostki mrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- parmezan do posypania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Wystarczy mu dosłownie minuta należy uważać, żeby nie zbrązowiał. Dodajemy szpinak i na małym ogniu pozwalamy mu się całkowicie rozpuścić. Wlewamy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię i łączymy z sosem. Podajemy z tartym parmezanem.

2 komentarze: