piątek, 21 lutego 2014

Warzywne risotto z pieczoną papryką i groszkiem

Z Włoch wróciłem z głową pełną inspiracji i przepisów. Chciałbym podzielić się z wami jednym z nich. Wegetariańskie risotto, które przygotujecie z produktów, które zapewne macie na co dzień w lodówce. Przygotowanie zajmie wam trochę czasu, ale warto go poświęcić, bo jest naprawdę pyszne.


Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 pieczona papryka
- 1 puszka groszku konserwowego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół cebuli
- pół szklanki startego parmezanu
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w proszku
- pieprz, sól

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z nasion i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odkładamy ją na chwilę, aby przestygła po czym obieramy ze skórki i kroimy w paski.
W garnku gotujemy litr bulionu warzywnego. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy ryż i lekko podsmażamy. Należy uważać, żeby go nie przypalić. Zmniejszamy ogień pod patelnią, wlewamy wino i czekamy aż ryż je wchłonie. Po wchłonięciu wina wlewamy dwie chochelki bulionu warzywnego i również czekamy aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki. W moim przypadku taka ilość ryżu pochłonęła cały litr bulionu. Pod koniec wsypujemy pieczoną paprykę i odsączony groszek. Dodajemy dwie łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy starty parmezan i całość dokładnie mieszamy.

2 komentarze:

  1. Aby lepiej się obierało paprykę należy taką pieczoną włożyć do worka foliowego.

    OdpowiedzUsuń