wtorek, 25 marca 2014

Drożdżówki z ciasta francuskiego z jabłkami w cydrowej glazurze

To deser typu coś z niczego. Dobry na śniadanie jak i podwieczorek wraz ze szklanką cydru. Lubię takie lekko przetworzone owoce, a jabłka w cydrowym karmelu smakują wyjątkowo dobrze!


Składniki:
- ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 szklanka cydru
- 4 łyżki brązowego cukru

Cukier karmelizujemy w garnku. Kiedy całkowicie się rozpuści powoli dolewamy cydr. Doprowadzamy do momentu, aż zredukuje się do konsystencji karmelu od czasu do czasu mieszając. Pokrojone w cienkie plasterki jabłka dokładnie obtaczamy w karmelu.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na środku każdego z nich układamy jabłka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez pół godziny.

1 komentarz:

  1. Cydr na śniadanie...? Chyba tylko w weekend ;)
    Apetycznie wyglądają te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń