poniedziałek, 31 marca 2014

Jajko w awokado z majonezem czosnkowo-ziołowym

Święta za pasem, więc czas pomyśleć nad tym jak uświetnić je kulinarnie. Zachęcam do wypróbowania tego sposobu podania jako alternatywę dla prostego jajka z chrzanem. Jajko zapiekane w awokado świetnie smakuje z majonezem czosnkowo-ziołowym, na który przepis znajdziecie również poniżej.

Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- natka pietruszki

Awokado kroimy na dwie połowy, wyciągamy pestkę. Jajka wbijamy do wgłębienia po pestce. Pieczemy w 180°C do momentu ścięcia jajek.

Składniki na majonez czosnkowo-ziołowy:
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do majonezu. Wsypujemy zioła prowansalskie i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przeszły.

2 komentarze:

  1. Pieczone awokado?! Nooo, jestem zaskoczona pomysłem! Muszę spróbować, bo intryguje mnie smak awokado w wersji zapiekanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niniejszym oświadczam, że to danie rozwaliło mi system! Ge-nial-ne! :)

    OdpowiedzUsuń