sobota, 1 marca 2014

Pierś z kurczaka w bakłażanie z mozzarellą i pikantną salsą

Nie musicie się już martwić o to, co zrobić dziś na obiad. W tym daniu jest wszystko, co ja uwielbiam. Przypadło do gustu też tym, którzy są obok mnie na co dzień, więc warto podzielić się przepisem.


Składniki na 2 porcje:
- pierś z kurczaka
- połowa bakłażana
- połowa kulki mozzarelli
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól, pieprz

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry posypujemy z dwóch stron solą i odstawiamy na chwilę. Płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy. Dzięki temu bakłażan będzie mniej gorzki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i kładziemy plastry bakłażana. Smażymy je z dwóch stron do miękkości.

Pierś z kurczaka kroimy w takie kawałki, aby można je było owinąć plastrami bakłażana. Posypujemy je oregano i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kurczaka owijamy we wcześniej usmażone plastry bakłażana. Na górze układamy po plastrze mozzarelli. Całość delikatnie przekładamy na patelnię, którą przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy na małym ogniu tak, aby mozzarella się roztopiła.

Danie podajemy z pikantną salsą. Przepis na salsę znajdziecie tutaj.

2 komentarze: