niedziela, 9 marca 2014

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Do tej pory serek mascarpone kojarzyłem jedynie z deserami. Dzięki wrodzonej ciekawości odkryłem jego nowe zastosowanie.


Składniki na dwie porcje:
- pierś z kurczaka
- 125g serka mascarpone
- kostka mrożonego szpinaku
- czosnek granulowany
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki i lekko rozbijamy. Wkładamy kurczaka do miski, posypujemy pieprzem, solą i czosnkiem oraz polewamy oliwą. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka ok. 3 minuty z każdej strony. Na patelnię wrzucamy szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy serek mascarpone. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Patelnię przykrywamy i dusimy przez ok. 10 minut.   

5 komentarzy:

  1. Doskonałe połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak można zaproponować użycie czosnku granulowanego zamiast świeżego?! Poza tym przepis ciekawy i bardzo prosty, takiego szukałam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku, gdy robi się własny czosnek granulowany. :) Ma łagodniejszy smak, i zajmuje mniej miejsca na półce. :)

      Usuń
  3. Polecam podsmażyć całe ząbki lub podrobione na oliwie z oliwek, tuż przed dodaniem kurczaka, albo i poźniej, oby się nie przypalił

    OdpowiedzUsuń