poniedziałek, 3 marca 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym alla puttanesca

Jeśli poszukać trochę w Internecie, można natknąć się na ciekawe historie związane z powstaniem tego sosu. Ja przygotowuję go tylko dlatego, że uwielbiam spaghetti z sosem pomidorowym. Kuchnia włoska, pomimo bazowania na małej ilości produktów, pozwala na mieszanie ich w różnoraki sposób. Ja skusiłem się na ten przepis ponieważ zawiera w sobie anchois.



Składniki na dwie porcje:
- 400ml passaty
- pół małej cebuli
- dwie łyżki oliwek bez pestek
- 2 fileciki anchois
- ząbek czosnku
- pół papryczki chili lub chili w proszku
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w proszku
- oregano
- parmezan do posypania
- sól, pieprz, cukier

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Cebulę, czosnek, papryczkę chili i anchois kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Przed dodaniem passaty na patelnię wrzucamy oliwki. Wlewamy  passatę i doprowadzamy do wrzenia mieszając co jakiś czas. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy po łyżeczce oregano, słodkiej papryki i cukru. Doprawiamy pieprzem i solą. Sos powinien się zredukować, ale nie być zbyt gęsty. Odcedzony makaron mieszamy na patelni z sosem. Podajemy z tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz