poniedziałek, 17 marca 2014

Sushi w boczku z grillowaną cukinią i suszonymi pomidorami

Wygląd japoński,  polski wędzony boczek i suszone pomidory rodem z krajów śródziemnomorskich. Czy to już kuchnia fusion? – Nie wiem, ale najważniejsze, że jest szybko, tanio i smakowicie!


Składniki:
- boczek w plastrach
- mała cukinia
- 250g ryżu
- suszone pomidory w zalewie
- łyżka masła
- sól, pieprz

W osolonej wodzie gotujemy ryż, tak aby był lekko rozgotowany. Cukinię i pomidory kroimy w wąskie paseczki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Plastry układamy na papierze do pieczenia tak, aby na siebie nachodziły. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy paski cukinii. Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem i solą. 
Na plastry boczku wykładamy wcześniej ugotowany ryż, pozostawiając część odsłoniętą, tak aby można było zawinąć całość w rulon. Na środku układamy paseczki cukinii i pomidorów. Całość mocno zwijamy i odkładamy na chwilę. Najlepiej smakuje z ostrym sosem chili lub wasabi.


2 komentarze:

  1. Ponieważ nie lubię glonów, to ma szansę stać się moją ulubioną wersją sushi :)

    OdpowiedzUsuń