piątek, 7 marca 2014

Tort warzywny z cukinią i papryką



Składniki:
- 2 małe cukinie
- 3 papryki
- 4 kromki chleba
- 2 jajka
- 1 cebula
- 20 dag startego sera żółtego
- oliwa z oliwek
- masło do posmarowania blaszki
- 4 łyżeczki słodka papryka w proszku
- sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę, paprykę i jedną cukinię drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy solą i smażymy przez ok. 15 minut, tak aby papryka była miękka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką.

Małą blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Spód i brzegi wykładamy plasterkami cukinii – tak jak na zdjęciu. 


Zawartość patelni wykładamy warstwowo na przemian ze startym serem. Na wierzch kruszymy chleb i zalewamy roztrzepanym wcześniej jajkiem.  
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Tort warzywny pieczemy przez 30 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na chwilę, aby ostygł. Następnie delikatnie obracamy na drugą stronę i zdejmujemy blaszkę.


2 komentarze: