niedziela, 16 marca 2014

Zupa krem z marchewki

Myśląc o letnich chłodnikach, zajadam się cieplutkim kremem z marchewek. Patrzę za okno i myślę, że na chłodnik trzeba jeszcze trochę poczekać. Oto prosty sposób na znakomitą marchewkową zupę krem.


Składniki:
- 0,5kg marchewki
- 1l bulionu warzywnego
- pół szklanki śmietany 12%
- 1 żółtko
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Gotujemy litr bulionu warzywnego. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do garnka i zalewamy częścią bulionu. Gotujemy pod pokrywką do miękkości i blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do gotującego się bulionu. W szklance mieszamy śmietanę wraz z żółtkiem i powoli mieszając wlewamy do zupy. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

2 komentarze:

  1. Właśnie zrobiłam tę zupę i muszę przyznać, że jest pyszna :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobryy przepis ;) wlasnie sprobowalam i wszyszlo smakowicie ;) dzieki za pomysl!

    OdpowiedzUsuń