środa, 23 kwietnia 2014

Deser warstwowy z karmelową gruszką

Jak to dobrze, że Włosi wymyślili serek mascarpone! Krem z tego serka służy mi do niemalże każdego deseru. Wystarczy zmienić jedynie dodatki w postaci owoców, aby usyskać nowy stary, zawsze pyszny deser.

Składniki:
- 1 duża gruszka
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 150g biszkoptów
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżku cukru pudru

W misce ubijamy  śmietankę na sztywno. Dodajemy serek i cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę.
W garnku karmelizujemy cukier. Pokrojoną w kostkę gruszkę wrzucamy do garnka i dokładnie obtaczamy w karmelu.
W pucharku lub miseczce układamy warstwowo biszkopty, krem i gruszkę. Należy pamiętać, że karmel na gruszkach nie może być gorący.


1 komentarz: