poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Suflety z pora

Suflet uważany jest za raczej skomplikowane danie, ale można go nieco uprościć. Gwarantuję, że można uczynić je smacznymi i dobrze wyglądającymi. Oto moja wersja tej wyszukanej przystawki przygotowanej z prostych produktów. Sera żółtego użyłem jedynie do posypania z obawy o to, że suflety nie wyrosną, ale zachęcam Was do eksperymentowania.


Składniki na 4 porcje:
- 1 duży por
- 2 jajka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ser żółty do posypania
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- masło
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy drobno pokrojonego pora i podsmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy do momentu całkowitego odparowania. Blendujemy na gładką masę i przekładamy do miseczki. Żółtka odłączamy od białek i dodajemy do masy z pora. Wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprz. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Posypujemy drobno startym żółtym serem.

Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wypełniamy je masą z pora. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. 


1 komentarz: