wtorek, 13 maja 2014

Risotto z suszonymi grzybami

Czasu niewiele, terminy gonią, ale jeść coś trzeba. Tym bardziej jeśli w szafce zalegają zimowe zapasy, w moim przypadku suszonych grzybów.


Składniki na dwie porcje:
- kopiata szklanka ryżu
- 2 garści suszonych grzybów
- pół cebuli
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szklanka startego sera Grana Padano
- 1l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby. Gotujemy do momentu, aż zmiękną. Grzyby wyciągamy i drobno kroimy. Wywaru grzybowego użyjemy do podlewania naszego risotto.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i blanszujemy. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę na małym ogniu. Wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dodajemy drobno posiekane grzyby. Wlewamy dwie chochelki grzybowego wywaru i czekamy, aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż stanie się miękki. W moim przypadku litr wywaru wystarczył. Pod koniec wsypujemy starty ser oraz dodajemy łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, aż risotto osiągnie kremową konsystencję. Dekorujemy natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz