czwartek, 19 czerwca 2014

Bakłażan z kokardką

Pyszne danie kuchni włoskiej, a do tego bezmięsne. Idealne jako przekąska lub lekki obiad.


Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- mozzarella
- pół cebuli
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- oregano
- sól, pieprz 

Bakłażana kroimy na dwie części i wydrążamy środek. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (ja użyłem małych kokardek). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i blanszujemy. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Wrzucamy kilka listków bazylii, szczyptę oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez chwilę po czym dodajemy ugotowany makaron. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany, na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i całość wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut.

4 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować na grillu :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, przepyszna propozycja z pysznym bakłażanem! :)

    OdpowiedzUsuń