poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Kulki mięsne z dipem z pieczonej papryki

Podane w tym przepisie proporcje wystarczą do zrobienia ok. 12 małych kulek mięsnych znakomitych jako przekąska. Można śmiało zwiększyć proporcje i podać je w formie obiadu.


Składniki:
- 200g mięsa mielonego
- 2 zielone cebulki
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki startego sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą i żółtym serem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanej patelni.

Dip:
- 2 papryki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- oregano
- chilli w proszku
- sól, pieprz

Paprykę kroimy na cztery części, układamy na blasze i smarujemy oliwą. Ja użyłem oliwy z papryczkami chilli. Całość doprawiamy chilli w proszku. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do momentu, aż się zarumieni. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego i odkładamy na 15 minut. Ułatwi to zdejmowanie skórki. Obieramy ją ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy miód i oregano. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie, idealne na jakąś imprezę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń