wtorek, 11 listopada 2014

Marynata do ryby po goańsku

Jedną z wielu rzeczy, których nauczyłem się podczas kursów gotowania na Goa był tradycyjny przepis na marynatę do ryby. Proporcje podane w tym przepisie wystarczyły mi do przygotowania dziesięciu średniej wielkości makreli. Ta marynata doskonale sprawdzi się także w przypadku innych ryb.


Składniki:
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 limonka
- 3 ząbki czosnku
- woda
- semolina
- olej do smażenia

Wszystkie przyprawy wrzucamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z limonki. Wlewamy wodę i mieszamy do powstania jednolitej masy. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy na chwilę po czym obtaczamy rybę w semolinie i smażymy w głębokim oleju.

1 komentarz:

  1. Swietny pomysl ;) a smaki takie odlegle od naszych - super!

    OdpowiedzUsuń