środa, 28 stycznia 2015

Blondie z czerwoną pomarańczą

Zajadając dzisiejsze ciacho, myślami jestem gdzieś na Sycylii. Próbuję sobie wyobrazić ludzi w pełnym słońcu zbierających soczyste pomarańcze. U mnie słońca brak, ale za to mam sycylijskie, czerwone pomarańcze.


Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 100g masła
- 2 czerwone pomarańcze
- 1 łyżeczka soli

Masło roztapiamy w garnku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 1 szklankę cukru i sól. Wbijamy jajka i wlewamy masło oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Suchą wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli się do niej przykleja, pieczemy je jeszcze przez chwilę.
Do garnka wlewamy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i dodajemy otartą z niej skórkę. Wsypujemy cukier puder i mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Gdy lukier będzie miał klarowną konsystencję, polewamy nim wystudzone ciasto.

3 komentarze:

  1. Magnificent items frߋm yօu, mɑn. I've сonsider your stuff ρrevious to and you are simply
    extremely grеat. I гeally lіke what you ɦave bought here, гeally liҡe what you're stating and thе
    waay throսgh which you say it. Yߋu're making it entertaining аnd you stіll takе care օf to keep it
    wise. I ϲan not wait to reaԁ much mοre from you.

    Τhiѕ is really a ցreat web site.

    Нere is mү blo post - tytry errwerqwd

    OdpowiedzUsuń