poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciecierzyca w sosie z cheddara i suszonych grzybów

Muszę wykorzystać suszone, jesienne prawdziwki. Risotto już było. Ciepło, ciepło… Mam! Trochę ciecierzycy, którą się ostatnio zajadam, kawałek cheddaru i  pyszne danie gotowe.


Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- garść suszonych grzybów (lub pieczarek)
- 100g sera cheddar
- pół cebuli
- 2 łyżki masła
- 50ml śmietanki 30%
- szczypta majeranku
- liść laurowy
- sól, pieprz

Suszone grzyby gotujemy w garnku w niedużej ilości wody, która później przyda się do zrobienia sosu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy liść laurowy i drobno posiekaną cebulę. Wrzucamy podgotowane grzyby i smażymy przez chwilkę. Dolewamy wywaru grzybowego, starty ser cheddar i majeranek. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy śmietankę  i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z grzankami.
W przypadku pieczarek należy podsmażyć je razem z cebulą na patelni. Puszczą sok, więc wywar grzybowy nie będzie potrzebny.

6 komentarzy:

  1. Ale to smacznie wygląda! Ślinka cieknie :) Uwielbiam ciecierzycę i mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Ja szczególnie ostatnio zajadam się nią bez opamiętania!
      Pozdrawiam,
      jacekwkuchni

      Usuń
  2. Pyszne :-) uwielbiam ciecierzycę i wszelkie takie smakołyki :-) rewelacyjnie to zrobiłeś, pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i życzę smacznego! :)

      Usuń
  3. bardzo smaczne danie polecę znajomym!

    OdpowiedzUsuń