czwartek, 8 stycznia 2015

Twaróg butter masala i chlebek chapati

Przepis ten inspirowany jest indyjskim daniem Paneer Butter Masala. Ich tradycyjny ser paneer zamieniłem naszym twarogiem. Dodając mleko kokosowe nadałem temu daniu południowoindyjski charakter. Wybierając twaróg należy wybrać taki, który jest zwarty i niezbyt mokry, tak aby nie rozsypał się podczas smażenia.


Składniki:
- 300g twarogu
- 5 łyżek masła
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- po 0,5 łyżeczki sproszkowanego kminku, chili, kurkumy i garam masala
- 1 liść laurowy
- 3 goździki
- kilka ziarenek gorczycy
- sól, pieprz
- kurkuma i chili w proszku do obtoczenia twarogu

Ser kroimy w kostki i obtaczamy w mieszance kurkumy, chili i soli. W garnku roztapiamy 4 łyżki masła, wrzucamy kminek, chili, garam masala, liść laurowy, goździki i gorczycę. Podsmażamy przez chwilę mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz starty imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania się sosu. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę twaróg. Smażymy go przez chwilę przewracając kostki co jakiś czas. Podsmażony ser przekładamy do sosu i podajemy z chlebkami chapati lub ryżem.

Chapati:
- 200g mąki
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli

Podane proporcje wystarczą do przygotowania ośmiu chlebków. Mąkę mieszamy z wodą i solą, po czym wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo się wałkować. Dzielimy na osiem równych części, z których formujemy kulki. Wałkujemy na okrągłe, bardzo cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej, suchej patelni przez ok. 2 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz