środa, 1 kwietnia 2015

Mazurek z bakaliami i domowym kajmakiem

Podobno nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. U mnie też go nie zabraknie, chociaż jest to mój mazurkowy debiut i szczerze mówiąc bałem się co z tego wyjdzie. ;) Jednak efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył! Mazurek wyszedł pyszny, idealnie słodki i kruchy.


Składniki na ciasto:
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- dowolne bakalie do dekoracji

Masło schładzamy w lodówce. Na blat wysypujemy wymieszaną mąkę, cukier i sól. Masło ścieramy na tarce i łączymy z mąką. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód i brzegi wysmarowanej masłem keksówki o długości 32cm. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.

Składniki na kajmak:
- 500ml mleka
- 50g masła
- 120g cukru
- 30g cukru waniliowego

Mleko wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu mieszając, aż zredukuje się do ok. 1/3 objętości i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i ucieramy, aż ostygnie. Dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez chwilę. Kajmak powinien być klarowny i gęsty. Należy od razu wylać go na ciasto i udekorować bakaliami. W moim przypadku były to rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy, obrane ze skórki migdały i orzechy laskowe. 

Równie dobrze zamiast jednego dużego mazurka można zrobić kilka mniejszych, np. w kształcie jajek. W takim przypadku trzeba piec je krócej.

1 komentarz:

  1. właśnie upiekłam i wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń