sobota, 4 kwietnia 2015

Pascha z wiśniami i bakaliami

Ta pascha jest moim kolejnym świątecznym debiutem. Kolejnym udanym! Myślę nawet, że mój ulubiony sernik pójdzie w odstawkę. Postawiłem na klasyczne bakalie oraz mrożone wiśnie. Pascha nie jest zbyt słodka, więc łasuchom polecam dodać więcej cukru.


Składniki:
- 600g tłustego twarogu
- 4 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 30g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 100g masła
- 150g mrożonych wiśni (plus kilka do dekoracji)
- 0,5 szklanki migdałów 
- 0,5 szklanki rodzynek

Wiśnie rozmrażamy i odsączamy. Migdały parzymy, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Ser mielimy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodajemy śmietankę. Całość podgrzewamy na kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy ser oraz masło. Całość starannie mieszamy. Dodajemy migdały, rodzynki i wiśnie. Sitko wykładamy gazą i przekładamy do niego masę serową. Przykrywamy talerzem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

4 komentarze:

  1. Piękna. Żałuję, że w tym roku wykazałam się lenistwem i nie zrobiłam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu! Jeszcze nic straconego :) jeśli zrobisz ją teraz, na jutro będzie jak znalazł. :) pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

      Usuń
  2. pierwszy raz w życiu robiłam paschę. I jestem nią zachwycona!
    Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Dziękuje i rownież życzę Wesołych Świat!

      Usuń