wtorek, 12 maja 2015

Polskie pesto z liści rzodkiewki

Jak ja lubię, kiedy nic się nie marnuje! Niedoceniane liście rzodkiewki mają dużo więcej witaminy C od samych rzodkiewek. Przyrządzone z nich pesto nadaje się świetnie do makaronu jak i dań mięsnych. 


Składniki:
- 2 duże garści liści rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- garstka orzeszków ziemnych
- 1/3 szklanki startego parmezanu 
- sól, pieprz

Liście dokładnie myjemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy natkę pietruszki, orzeszki, parmezan i polewamy olejem. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku i ponownie blendujemy. Dla uzyskania ulubionej konsystencji pesto można dodać mniej lub więcej oleju.

2 komentarze: