środa, 27 maja 2015

Wegański gulasz z batatów i czerwonej fasoli

Już nie pierwszy raz przekonuję się, że z samych warzyw można wyczarować kulinarne cuda. Chociaż od czasu do czasu podjadam mięso, żywo interesuję się weganizmem i uważam, że jest on bardzo inspirujący. Niech ten gulasz z batatów i czerwonej fasoli będzie inspiracją dla Was.


Składniki na cztery porcje:
- 1 duży batat
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka listków lubczyku
- szczypta oregano
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka płatków chili
- olej rzepakowy 
- sól, pieprz

Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, czosnek i płatki chili. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz marchewkę i podsmażamy przez chwilę. Wlewamy passatę pomidorową, wsypujemy natkę pietruszki, lubczyk, majeranek, oregano, liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz