poniedziałek, 22 czerwca 2015

Domowy makaron

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem maszynki do robienia makaronu. Ilekroć jej używam, przypomina mi się domowy, banalny makaron z masłem lub dżemem, którym zajadałem się za dzieciaka. Nie było dla mnie nic lepszego. Teraz do masła dodaję jeszcze mleko, parmezan i jajko – tak, jak w przepisie na Maślane spaghetti w 15 minut. Wy też macie takie wspomnienia z dzieciństwa? :)


Składniki na dwie porcje:
- 100g mąki
- 1 jajko

Składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Gdy się połączą przekładamy na blat, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez chwilę. Ciasto dzielimy na dwie połówki. Ułatwi to przepuszczanie makaronu przez maszynkę. Ciasto przepuszczamy dwukrotnie na każdym ze stopni grubości w maszynce kończąc na stopniu szóstym. Jeśli nie posiadacie maszynki do makaronu, ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w ulubione kształty.

Aby zrobić „farfalle” lub inaczej „kokardki” ze zdjęcia należy ciasto pociąć na kawałki o wielkości 3 cm x 2 cm. Wystarczy mocno ścisnąć je pośrodku, aby nie rozkleiły się podczas gotowania. 

Domowy makaron gotuje się bardzo szybko. Wystarczą zaledwie dwie minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz