środa, 12 sierpnia 2015

Chiński kurczak w piwie z prowincji Xinjiang

Podróżując po Chinach miałem niepowtarzalną okazję odwiedzenia kuchni małego hotelu w Xi’an, gdzie co wieczór można zjeść prawdziwą chińską kolację z jego pracownikami. Stół jest wtedy tak suto zastawiony, że zacząłem brać słynną polską gościnność pod lupę. Jednym z dań zajmującym większą część stołu był kurczak w piwie z tego przepisu. Nazwa tego dania nie ma znaczenia, bo i tak nie umiałbym jej zapisać „w krzaczkach”. 
Proporcje podane w przepisie wystarczą do przygotowania dosyć sporej miski, dla około sześciu osób. 


Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 3 duże ziemniaki
- 1 zielona papryka
- ciemne piwo typu porter
- 1 czerwona cebula
- 1 główka czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 korzeń świeżego imbiru
- suszone chili w płatkach
- 1 gwiazdka anyżu
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
- sos sojowy

Udka gotujemy w wodzie. Cebulę, ziemniaki, paprykę i czosnek kroimy na duże kawałki. Ugotowane udka kroimy na mniejsze kawałki (wersja chińska) lub podajemy w całości (wersja polska). Do woka lub na dużą patelnię wlewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki imbir, suszone chili, świeże chili, anyż oraz czosnek. Dodajemy kurczaka, wsypujemy cukier i smażymy przez chwilę. Należy uważać, aby przyprawy się nie przypaliły. Dodajemy surowe ziemniaki i wlewamy piwo. Wlewamy szklankę wody i kilka łyżek sosu sojowego. Wrzucamy cebulę i paprykę. Całość dusimy pod przykryciem przez około pół godziny, do miękkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz