niedziela, 27 września 2015

Arancini z tuńczykiem i szpinakiem

Arancini - inaczej kulki ryżowe, to niesamowiście prosty, włoski sposób na zużycie pozostałego po obiedzie ryżu. Wystarczy dodać ulubione dodatki, całość zagnieść w kulki i usmażyć na głębokim tłuszczu. Nadają się świetnie na obiad, podane w gęstym sosie lub jako przystawka na zimno z lekkim sosem jogutowym.


Składniki na 10 kulek:
- 100g ryżu
- 100g tuńczyka
- 1 kostka mrożonego szpinaku
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do ostudzonego ryżu. Szpinak rozmrażamy, odsączamy i również dodajemy do ryżu. Wsypujemy starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej. Kulki smażymy w głębokim oleju do momentu, aż będą złociste.

Sos:
- 100ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól

Sok z cytryny wlewamy do jogurtu naturalnego. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z kulkami ryżowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz