środa, 23 września 2015

Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone i rukolą

Ten przepis również przywiozłem z podróży. A raczej przywiozłem jedynie jego ideę. W podróży jedliśmy makaron z podobnym sosem, musiałem dokładnie zapamiętać smak, a po powrocie udało mi się go odtworzyć z bardzo dobrym skutkiem. Spróbujcie sami!


Składniki na cztery porcje:
- 4 duże, słodkie pomidory np. lima
- 50g serka mascarpone
- garść rukoli
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypta oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- opakowanie makaronu 400g

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Polecam zrobienie makaronu własnoręcznie z mojego przepisu na domowy makaron. Posiekaną drobno cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i blanszujemy. Dodajemy pokrojone pomidory. Można uprzednio zdjąć z nich skórkę. Gotujemy do momentu aż pomidory puszczą sok, a całość lekko zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy serek mascarpone oraz rukolę i ponownie blendujemy do momentu połączenia się składników. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy z listkami świeżej rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz