wtorek, 8 września 2015

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

Zawsze, gdy przychodzi ochota na coś słodkiego a nie chce się za długo stać przy garnkach robimy te muffiny. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają użycia miksera i zawsze wychodzą pyszne! Wystarczy dorzucić trochę świeżych owoców – w tym przypadku czerwonych porzeczek. Każdy może jednak użyć swoich ulubionych. Podane składniki wystarczą do przygotowania około 12 muffinów.


Składniki suche:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 30g cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody

Składniki mokre:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
+ 1 szklanka porzeczek bez łodyżek

Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do suchych i mieszamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy porzeczki i przelewamy masę do połowy wysokości foremek. Pieczemy w temperaturze 180°C (góra, dół) przez około 20 minut do momentu, gdy wykałaczka wbita do babeczki po wyciągnięciu będzie sucha.  

6 komentarzy:

  1. cudnie!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Make Life Green! Już przeglądam. :)

      Usuń
  2. Apetyczne! Te porzeczkowe kropki w moim ulubionym kolorze mnie przyciągnęły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czerwoną porzeczką wyglądają pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń