poniedziałek, 21 września 2015

Pasta z białej fasoli z koperkiem

Lub jak kto woli - wegański smalczyk z białej fasoli. Spróbowałem go raz u znajomego, zmodyfikowałem nieco przepis, dodałem suszony koperek i jest! Najlepiej smakuje podany na kromce chleba z kiszonym ogórkiem.


Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz

Fasolkę odsączamy i blendujemy przez chwilę. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy ją do fasoli, doprawiamy koperkiem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Całość blendujemy ponownie, lecz niezbyt długo, aby kawałki fasoli były wyczuwalne. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię! Do swojego dodaję też często wędzonej śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na początek chciałem zrobić taki "podstawowy", ale na pewno spróbuję Twojego przepisu z wędzoną śliwką. :)

      Usuń