środa, 21 października 2015

Dyniowe curry

Sezon dyniowy w pełni! Na każdym blogu kulinarnym mnóstwo przepisów na zupy, gulasze a nawet słodkości zrobione z dyni. Ja proponuję to wyśmienite curry. Jest słodkawe i pikantne, więc idealnie nadaje się na tę porę roku!


Składniki:
- ćwiartka dyni ok. 300g
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka garam masala
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół laski cynamonu
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy kminek, cynamon i liście laurowe. Po chwili dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Doprawiamy kurkumą, chili, imbirem i garam masala, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy jeszcze przez chwilę a następnie wlewamy wodę. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż nasze curry się zredukuje. Można dodać do niego łyżkę masła, aby nabrało bardziej klarownej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ryżem i chlebkami chapati. Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.

Garam masala to nic innego jak mieszanka przypraw. Jeśli nie możecie znaleźć garam masali w sklepach, możecie przygotować ją sami. Prosty przepis w formie filmiku znajdziecie w portalu YouTube na kanale użytkownika Moje Gotowanie.

3 komentarze: