piątek, 15 stycznia 2016

Buraczany twarożek

W tym roku nie tyle zainspirowały mnie święta, co okres poświąteczny i masa niewykorzystanych produktów. Trochę z szacunku do jedzenia, trochę z nudów zacząłem myśleć, co zrobić z tymi resztkami. Na pierwszy rzut poszły buraczki z barszczu. Efekt znajduje się poniżej.


Składniki:
- 200g twarogu
- 1 mały ugotowany burak
- 2 łyżki wywaru buraczanego lub barszczu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz

Ugotowanego buraka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy twaróg, wywar buraczany (można użyć resztki barszczu lub ugotować buraka i dolać wody z gotowania, aby kolor i smak stały się intensywniejsze) i śmietanę. Wrzucamy szczypiorek i doprawiamy pieprzem i solą. Blendujemy do momentu uzyskania puszystej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz