czwartek, 12 maja 2016

Pieczony dorsz z ziemniaczkami i pietruszkowym pesto

Wiosny ciąg dalszy! Oficjalnie zamieniam gęste śmietanowe sosy na lekkie zielone pesto pietruszkowe z nutą limonki. Pieczona ryba dzięki temu pesto przestaje być nudna i dostaje orzeźwiającego „kopa”. A co by było, gdyby to wszystko upiec na grillu!
P. S. Zdjęcie robione jak zwykle na głodnego…


Składniki: 
- 2 filety z dorsza 
- kilka ziemniaków 
- sok z limonki 
- oliwa z oliwek 
- oregano 
- sól, pieprz
  
Pietruszkowe pesto: 
- duży pęczek natki pietruszki 
- pół szklanki startego parmezanu 
- olej rzepakowy 
- kilka łyżeczek soku z limonki 
- sól, pieprz

Ziemniaki kroimy w ósemki i gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wcześniej rozmrożoną rybę kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i solą i polewamy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. pół godziny, do momentu, aż ziemniaczki się zarumienią.
Natkę pietruszki płuczemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy kilka łyżeczek oleju rzepakowego, i soku z limonki. Całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą i blendujemy jeszcze przez chwilę. Pesto nie może być zbyt płynne, ani zbyt gęste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz