sobota, 6 sierpnia 2016

Tacos z ogórkiem i cebulą

Nie wiem czy pamiętacie jeszcze wzmiankę o tym przepisie opublikowaną na moim Facebookowym fanpage'u. No więc dotrzymuję słowa. Dziś na blogu Meksyk spotyka się z Polską, a uliczny fast food brata się ze zdrową żywnością. Te tacos faszerowane ogórkiem i cebulą powstały nie inaczej jak z tęsknoty za świeżością na talerzu. Czy smakują jak te prawdziwe z meksykańskich ulic, tego (jeszcze!) nie wiem.


Składniki na 6 porcji: 
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej 
- ok. pół szklanki letniej wody
- 1 duży ogórek 
- pół cebuli 
- pęczek kolendry 
- śmietana 12% 
- sok z limonki  
- ostry sos 
- sól, pieprz

Do miski wsypujemy obydwie mąki. Stopniowo dolewamy wodę i mieszamy. Ciasto po wyrobieniu powinno z łatwością odchodzić od ręki. Dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy. Podpiekamy je na suchej patelni z dwóch stron i odkładamy do worka foliowego, aby nie stwardniały. Na patelnię wlewamy ok. 1cm oleju. Placki składamy na pół i smażymy po kilka sekund z każdej strony. Zazwyczaj zaczynają puchnąć więc należy je lekko dociskać. 

Ogórka kroimy w cienkie plasterki, cebulę w krążki. Wrzucamy do miski i dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrym sosem. Ja użyłem sosu Iguana z papryczek Jalapeño. Ma orzeźwiający smak i nie jest zbyt ostry – w sam raz dla początkujących. Skrapiamy sokiem  z limonki, mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Faszerujemy tacosy i podajemy je ze śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz