niedziela, 11 września 2016

Kalafiorowa butter masala

Już tęsknię za letnią świeżością i taniością warzyw. Chcąc powspominać trochę indyjskie kursy gotowania postanowiłem uszlachetnić zwykłego kalafiora garścią aromatycznych przypraw i tak oto przy dźwiękach bollywoodzkich szlagierów powstała ta kalafiorowa butter masala. Robienie podobnych sosów jest o tyle dobre, że każdy sam może dobierać przyprawy, które najbardziej mu smakują i dzięki temu stworzyć swój własny przepis.

 

Składniki:
- 1 średni kalafior
- 3 cebule 
- 3 pomidory 
- kolendra w proszku 
- chilli w proszku 
- słodka papryka w proszku 
- garam masala 
- kurkuma 
- kminek 
- goździki 
- kardamon 
- kozieradka pospolita 
- 2 ząbki czosnku 
- natka pietruszki 
- sól 
- masło 
- olej rzepakowy

W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy opłukanego i drobno pokrojonego kalafiora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy po jednej łyżeczce chili, słodkiej papryki, kolendry, imbiru, garam masali i szczyptę kurkumy. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości. W osobnym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pół łyżeczki kminku, 2 całe ziarna kardamonu i trzy goździki. Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i blanszujemy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, pół łyżeczki chili, słodkiej papryki, kurkumy i dwie łyżeczki kolendry w proszku. Dusimy do momentu aż pomidory zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody i blendujemy do momentu osiągnięcia sosu o kremowej konsystencji. Przelewamy całość do garnka z kalafiorem. Doprawiamy kozieradką i solą i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy dwie szklanki wody. Aby sos był bardziej kremowy szklankę wody można zastąpić mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu

2 komentarze: