niedziela, 8 stycznia 2017

Kulki serowe ze szpinakiem

Ten blog powinien nazywać się „Jacek i jego przekąski”. Zamiłowanie do tych małych porcyjek zawdzięczam głównie mojemu półrocznemu pobytowi w Hiszpanii i ichniejszym tapasom. Ale jak tu ich nie kochać? Te kulki serowe to jeszcze jeden domówkowy hit z sylwestrowego stołu. Ich złocista, chrupiąca panierka i słonawy, ciągnący się ser ze szpinakiem to niemalże definicja idealnej przekąski. ;)


Składniki:
- 400 g sera żółtego o mocnym aromacie
- 200 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- jajka
- bułka tarta
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Rozmrażamy szpinak. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy śmietanę i rozmrożony szpinak. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Do sera można dodać trochę bułki tartej, co ułatwi formowanie kulek. Odkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Po wyjęciu dwukrotnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju przez kilka sekund. Podczas smażenia obracamy je, aby panierka równomiernie się zarumieniła.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak i chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurka jakie świetne kule szpinakowe. To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Te kuleczki prezentują się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak coś raz rozmrozimy to już tego nie zamarzam ponownie, kicha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimowy,
      nie chodzi o ponowne zamrożenie, a jedynie schłodzenie kulek, aby się nie rozpadły podczas panierowania. :)

      Usuń