niedziela, 1 stycznia 2017

Sałatka z rukoli z gorgonzolą i gruszką w winie

Gorączka sylwestrowej nocy już powoli opada. Jako że postanowiłem w tym roku więcej gotować i poświęcać się mojej pasji, słowa dotrzymuję i dzielę się z Wami sylwestrową (jeszcze) sałatką z rukoli z serem gorgonzola i gruszką duszoną w winie, która jest małym odstępstwem od klasyki. Tak więc Smacznego Nowego Roku! :)


Składniki: 
- opakowanie rukoli (125 g) 
- kilka pomidorków koktajlowych 
- 100 g sera gorgonzola 
- 1 szklanka białego wytrawnego wina 
- 1 twarda gruszka 
- 2 łyżki miodu 
- ocet balsamiczny 
- oliwa z aromatem chili

Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i gotujemy w białym winie, aż lekko zmięknie. Opłukaną rukolę wkładamy do miski. Dodajemy opłukane i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwany na kawałki ser gorgonzola. Po ugotowaniu gruszkę kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy. Wino pozostałe po gotowaniu gruszki redukujemy, wlewamy odrobinę octu balsamicznego i miód. Całość gotujemy na małym ogniu do osiągnięcia gęstej konsystencji. Sałatkę podajemy na talerzach, skrapiając ją dresingiem z wina, octu i miodu. Na koniec można posypać całość startymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz