niedziela, 22 stycznia 2017

Zupa krem z pieczonym czosnkiem

Dla mnie śnieg jest dobry tylko w święta. Nie ma rady, trzeba się grzać. Owinięty w koc stoję przy kuchni, a moje myśli krążą wokół lata, ciepłego lata. Tę zupę robi się stosunkowo szybko, więc gotujcie, nie marznijcie już dłużej, a zapach pieczonego czosnku niech przypomni Wam sezon grillowy.


Składniki: 
- 1 l bulionu warzywnego 
- 1 główka czosnku 
- 1 cebula 
- 3 duże ziemniaki 
- pół szklanki śmietany 18% 
- suszony tymianek 
- oliwa z oliwek 
- sól pieprz

Obrany czosnek skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku, aż lekko się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy podpieczony czosnek i sporą szczyptę tymianku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Po ugotowaniu odstawiamy zupę, aby lekko przestygła, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi, co jeszcze bardziej podkreśli jej aromat, z kleksem śmietany lub skropioną oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz