wtorek, 14 marca 2017

Pieczona panierowana cukinia

Niedawno pisałem na Facebooku o małym kuchennym incydencie, który mnie spotkał. Brak kuchenki wbrew pozorom potrafi bardzo dobrze wpłynąć na kreatywność. ;) Zawsze panierowane plastry cukinii smażyłem na patelni. Teraz byłem zmuszony użyć piekarnika. Efekt? Cukinie nie wpijają tak dużej ilości oleju, jak to się dzieje na patelni, a do tego panierka jest idealnie chrupiąca i cały proces pieczenia jest krótszy. I tak pozorna porażka zamieniła się w kulinarny sukces.

Składniki: 
- 2 małe cukinie 
- 2 jajka 
- bułka tarta 
- ulubione zioła 
- olej rzepakowy

Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy widelcem. Pokrojoną cukinię maczamy w jajku i dokładnie obsypujemy bułką tartą i ziołami. Plastry cukinii układany na blasze do pieczenia i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 20 minut. W tym czasie można przygotować sałatkę z rukoli, oliwek i suszonych pomidorów – jak na zdjęciu. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz